Sinan Göker Göz Grup

Lazerle Hipermetrop Tedavisi ve Kullanılan Son Teknolojiler

Lazerle Hipermetrop Tedavisi ve Kullanılan Son Teknolojiler

Hipermetrop Nedir?

Gözümüze gelen ışınlar, gözün farklı bölgelerinden geçerken kırılırlar ve retinanın üzerindeki bir noktada odaklanırlar. Eğer bu kırılma sürecinde gözün yapıları sebebiyle bir bozulma olursa ışınlar doğru noktada odaklanamaz ve gözün kırma kusurları ortaya çıkar. Eğer kişi uzaktaki objeleri net olarak göremiyorsa buna miyop ya da uzağı görememe, yakını göremiyorsa buna hipermetrop ya da yakını görememe denir. Tüm mesafelerdeki cisimlerin net görülemediği astigmat ve yaşlılık sebebiyle yakındaki cisimlerin net görülemediği presbiyopi diğer kırma kusurlarıdır.

Hipermetrop şikayetinde göz bebeği yatay olarak normalden daha kısadır ya da kornea tabakası gerektiği kadar eğimli değildir. Bunun sonucunda ışınlar retinanın üzerinde değil biraz arkasında odaklanırlar. Hipermetrop tedavisinin ana amacı bu odak noktasını tekrar retinanın üzerine çekmektir.

Hipermetrop genellikle kalıtsal olsa da herkeste ortaya çıkabilir. Belirtiler çocuklukta görülebilir ancak genellikle ilerleyen yaşlarda görülmeleri daha olasıdır. Hipermetrop belirtilerinin en önemlisi yakındaki objeleri net görememektir. Görüş bulanıklaşır, çocuklarda gözler şaşı hale gelebilir. Hipermetrop şikâyeti olan kişi daha iyi görmek için gözlerini kısmaya çalışır. Bu sürekli çaba bir süre sonra baş ağrısına yol açabilir. Ayrıca gözlerde yorgunluk, ağrı, yanma hisleri de olası belirtiler arasındadır.

Hipermetrop tedavisinin farklı yöntemleri mevcuttur. Yaşa, yaşam tarzına ve tercihlere göre en uygun tedavi yöntemi kişiden kişiye farklılık gösterir. En sık ve genellikle ilk aşamada uygulanan yöntem gözlük kullanımıdır. Özellikle ameliyat için yeterli yaşta olmayan ve kontakt lensin kullanım sorumluluğunu alamayacak kadar küçük hastalar için en uygun tedavi gözlük olacaktır. Hipermetrop tedavisinde gözlük camlarında ince kenarlı mercekler kullanılır. Böylece göze gelen ışınlar daha öndeki bir noktada toplanmış olur. Gözlük camlarında ayrıca yansıma önleyicilik gibi özellikler tercih edilebilir.

Bir diğer hipermetrop tedavisi kontakt lens kullanımıdır. Kontakt lenslerin bazıları günlük olarak kullanılır ve gün sonunda atılırlar. Diğerleri ise her gece özel bir solüsyona koyulur ve temizlenirler. Bunlar genellikle 1 aylık bir sürenin sonrasında yeni lenslerle değiştirilirler. Doktorunuz lens kullanımının sizin için uygun olup olmadığını belirlerken lenslerin doğru kullanımıyla ilgili de sizi bilgilendirecektir.

Hipermetrop tedavisinin tek kalıcı yöntemi ise ameliyattır. Hipermetrop tedavileri 20 yıl yakın bir süredir Op. Dr. Sinan Göker tarafından Lasik yöntemi ile başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. İlk olarak 4 numaraya kadar gözlere müdahale edilebilirken, daha sonra 5-6 numaraya kadar uygulanmaya başlandı. Son olarak 7 numaraya kadar hipermetroplar yüzde 90 başarı oranı ile tedavi edilmektedir. 5 numara üzeri hipermetroplar dünyada sayılı klinikte tedavi edilebilmektedir. Lazer yöntemi ile uygulanan operasyon sırasında gözün kornea tabakasının şekline müdahale edilir. Korneanın eğimi değiştirilerek kırma gücü ayarlanır. Böylece göz, herhangi bir merceğe gerek kalmaksızın gelen ışınları doğru şekilde kırabilir. Lazer göz ameliyatlarının en çok uygulanan türü, başarı oranı son derece yüksek olan LASIK ameliyatıdır. 18 yaşını doldurmuş göz yapısı (kornea kalınlığı) lazere uygun kişilere uygulanmaktadır. 

LASIK ameliyatı sırasında gözün kornea tabasının üzerinde flep adı verilen bir tabaka kaldırılır ancak uzaklaştırılmaz. Doktor bu tabakanın altına müdahale eder. Korneanın eğimi artırılır ve ışığı daha çok kırması sağlanır. Sonrasında açılan flep kapatılır ve ameliyatlı göz kendi tabakasının altında iyileşir. Alınması gereken bir dikiş veya büyük bir kesik olmadığından ameliyat sonrasında enfeksiyon ve komplikasyon görülme riski oldukça düşüktür. No-touch, smile gibi yöntemler hipermetropta etkili değildir. 

Hipermetrop ameliyatında LASIK ameliyatı için ilk yapılması gereken şey deneyimli, güvenilir bir doktor bulmaktır. Bu hem sonucun kalitesi hem de ameliyat sırasında kendinizi rahat hissetmeniz için önemlidir. Doktorunuz önce gerekli muayene ve ölçümleri yaparak gözünüzün lazer ameliyatı için uygun olup olmadığını değerlendirecektir. Bazen gözün kuruluğu bazen kornea tabakasının kalınlığı gözün ameliyata uygunluğunu etkiler. Eğer operasyon için uygunsanız bir sonraki aşamaya geçilir.

LASIK ameliyatı öncesinde hastaya genellikle rahatlaması için bir sakinleştirici verilir ve göz lokal olarak damlalarla uyuşturulur. Hasta ameliyat sırasında uyanıktır. Göz kapakları açılarak sabitlenir ve göze lazerle müdahale edilir. Hasta herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. Sadece bir süre için yoğun bir ışığa bakmaktan başka bir huzursuzluk yaşanmaz. Dolayısıyla güvenilir bir doktorun ellerinde LASIK ameliyatı, hasta için olunabilecek en kolay ameliyatlardan biridir.

Ameliyat sonrasında ertesi gün ve bir ay sonra doktorunuz gözünüzü muayene ederek iyileşme sürecini takip eder. Bu süre boyunca kullanmanız için çeşitli damlalar verecektir. Bunlar gözde enfeksiyon oluşmasını engeller ve iyileşme sürecine yardımcı olurlar. Ameliyatın olası yan etkileri arasında bir süre ışık parlaması, hare görmek veya göz kuruluğu bulunur.

Hipermetrobun derecelerine göre veya göz lazer ameliyatına uygun değilse fakik intraoküler lens ameliyatıyla gözün içine yapay bir lens yerleştirilebilir. Böylece gözlük veya kontakt lense gerek kalmadan yakındaki cisimlerde net görüntü elde edilebilir.

Yaş ilerledikçe yakını görememe şikâyeti gözün yapılarındaki farklı bozulmalar nedeniyle ortaya çıkar ve hipermetrop değildir. Genel olarak 40 yaşından sonra kişi presbiyopi belirtilerini fark etmeye başlar. Gelişme süreci farklı olduğu için tedavi prensipleri de hipermetroptan farklı olacaktır.  Dr. Sinan Göker presbiyopi tedavisinde 20 yıla yakın süredir halka arasında son zamanlarda akıllı lens olarak adlandırılan çok odaklı lensleri uygulamaktadır.

Sık sorulan sorular:

Hipermetrop ameliyatı nasıl olur?

Hipermetropta ameliyat Excimer Lazer LASİK tekniği ile ya da muayene sonucuna ve yaşa göre göz içi merceği uygulaması ile yapılmaktadır. Hastanın göz yapısına göre kişiye uygun tedavi planlaması yapılır.

Hipermetrop kaç numaraya kadar tedavi edilir?

Hipermetrop tedavisi zor bir tedavidir. Çok uzun yıllardır lazer tedavisi yapıldığı halde çok yüksek numaralarda başarı oranı düşüktü. Ancak Dr. Sinan Göker Göz Grup’ta son yıllarda yüksek numaralı hipermetroplara da artık başarıyla lazer uygulanmaktadır.  Kliniğimizde 7 numaraya kadar hipermetroplar lazerle başarıyla tedavi edilebilmektedir.

Gizli hipermetrop nasıl anlaşılır?

Detaylı damlalarla yapılan göz muayenesi ile anlaşılır. 

Lazerle tedavi edilemeyen yüksek hipermetrop var mıdır?

Vardır. Lazere uygun olmayan ya da lazerle tedavi edilemeyecek yüksek numaralarda göz içi lens uygulaması yapılmaktadır. (ICL)

Doktor Randevu Hattı

Telefonla arayabilir yada iletişim formunu kullanabilirsiniz

Randevu ve Bilgi Hattı 444 31 99