Şeker Hastalığı ve Katarakt
Eğer şeker hastalığınız varsa doktorunuzun beslenme ve kan şekeri kontrolü ile ilgili önerilerini uygulamanız birçok açıdan büyük önem taşır. Bunlardan biri de katarakt gelişimini önlemek veya mümkün olduğu kadar ertelemektir. Şeker hastalığı olan kişilerde, görüş kalitesini önemli derecede düşüren kataraktların gelişme riski, şeker hastası olmayanlara oranla daha yüksektir.
Kataraktın Belirtileri ve Nedenleri
Katarakt probleminde gözün içindeki mercek puslu ve opak bir hal alır. Mercek kalınlaşır ve sertleşir. Işık içinden normal bir şekilde geçemez ve retinanın üstünde olması gerektiği gibi odaklanamaz. Retina gözün arka kısmındaki ışığa hassas tabakadır. Sonuç olarak görüş buğulu bir hale gelir, bozulur veya bulanıklaşır. Bazı kişiler sarımtırak bir sisin arkasından bakıyor gibi hissederler. Genellikle katarakt, gözün geçirdiği yaşla alakalı değişimler sonucunda ortaya çıkar. Ancak uzun süreli ilaç kullanımı, ameliyat, güneşe fazla maruz kalmak ve hastalıklar da kataraktın ortaya çıkmasında veya gelişmesinde etkili olabilirler. Yetişkinlerde kataraktların ilerleyişini hızlandırmanın yanında, şeker hastalığı genç kişilerde daha erken yaşlarda katarakt görülmesine de sebep olabilir.
Şeker Hastalığı ve Katarakt Arasındaki İlişki
Peki şeker hastalığı kataraktlara nasıl katkıda bulunur. Burada ana faktör şeker, yani glikozdur. Gözün merceği besin maddelerini gözün ön kısmında bulunan su benzeri sıvıdan alır. Bu sıvı merceğe oksijen ve glikoz sağlar. Glikoz, vücudun hücrelerinin kullandığı basit şeker türünde bir enerji kaynağıdır. Kontrol altına alınmamış şeker hastalığında olduğu gibi glikoz seviyeleriniz düzensiz ise bu göz sıvısındaki ve mercekteki şeker seviyeleri yükselir. Glikozun yüksek seviyeleri merceğin şişmesine sebep olur ve görüşün netliğini azaltır. Mercekte ayrıca glikozu, sorbitol adlı bir maddeye dönüştüren bir enzim bulunur. Mercekte sorbitol biriktiğinde hücreleri ve doğal olarak oluşturulan proteinleri etkileyebilir. Bu da merceğin şeffaflığını azaltırken opaklığını artırır. Bu durum nihayetinde katarakt oluşumuna sebep olur ve kişi etrafını, daha soluk ve sarı bir şekilde görmeye başlar. Ayrıca gözleri rahatsız edici bir düzeyde kamaşabilir.
Kataraktı Önlemek veya Ertelemek İçin Yapılması Gerekenler
Katarakt oluşumunu önlemek için, eğer şeker hastalığınız varsa atabileceğiniz çok önemli iki adım mevcuttur. Bunlardan ilki kan şekeri seviyenizi sürekli olarak kontrol altında tutmaktır. Doktorunuzla yakından çalışarak kan şekeri seviyelerinizi sağlıklı düzeyde koruyun. Glikoz seviyelerinin dengeli olması gözün merceğini berrak ve sağlıklı tutacaktır.
Yapabileceğiniz bir diğer şey düzenli olarak göz muayenelerine gitmektir. Göz doktorunuz, siz hiçbir belirti yaşamadan ve görüşünüzde bir fark tespit etmeden önce gözünüzdeki problemli değişimleri belirleyebilir ve bunlara uygun tedavi önerileri sunabilir. Bu adımları atarak şeker hastalığının görüşünüzü sizden almasını önleyebilirsiniz.