Sıkça Sorulan Sorular
LASIK güvenli bir teknik midir?
LASIK; çok sert bir kurum olmakla ünlenen Amerikan Sağlık Bakanlığı (FDA)'nın uzun süre takip ederek onayladığı, tüm sağlık otoriteleri tarafından çok güvenli kabul edilen bir cerrahidir.
LASIK ileride gözüme yapılabilecek herhangi başka bir tedaviyi ya da ameliyatı engeller mi?
Hayır.
LASIK için uygun olup olmadığım nasıl anlaşılır?
Bunun için öncelikle çok detaylı bir göz muayenesinden geçmeniz gerekir. Numaralar, damlasız ve damlalı muayenelerle hassas olarak ölçülmelidir. Daha sonra korneal topografi ve pakimetri ile göz yapısı daha detaylı incelenir. Bu muayene ve tetkiklerin sonucunda lazere uygun olup olmadığınıza doktorunuz karar verir.
LASIK'te başarı yüzdesi nedir?
Öncelikle başarının kriterini tanımlamak gerekir. Amaç, hastayı bir tek müdahale ile 0, 0.25, 0.50 gibi gözlük takmayı gerektirmeyecek bir numaraya taşımaktır. 8'den küçük numaralarda, başarı oranı % 98 iken daha yüksek numaralarda % 95'tir. Regresyon, yani numaralarda tekrar yükselme, meydana gelirse ikinci bir müdahale ile tekrar sıfırlama amaçlanır. % 2 ve % 5 ihtimalle ikinci tedavilerdeki başarı oranı ise % 85'tir.
Kimlere LASIK yapılabilir?
* 18-65 yaş arası (genç yaştakiler için son bir yıldır gözlük numaralarının değişmemiş olması gerekir)
* - 12.0 dereceye kadar miyoplar.
* +7.0 dereceye kadar hipermetroplar.
* 6 dereceye kadar miyop ve hipermetrop astigmatlar.
Kimlere LASIK yapılamaz?
- Keratokonus'ta (korneada) incelme ve şekil bozukluğu yapan bir hastalık olduğunda
- Kornea dokusu yeterli kalınlıkta olmayanlara
- Kontrol edilemeyen üveiti (göz içi iltihabı) olanlara
- Kontrol edilemeyen göz tansiyonu hastalarına (çok nadirdir)
- Şiddetli "kuru göz" vakalarına
- Gebelere ve lohusalara
- İleri derecede şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi problemleri olanlara
Kontakt lens kullanımı ameliyattan ne kadar önce bırakılmalı?
Yumuşak lens kullananlar 1 hafta önce, gaz geçirgen yarı sert lens kullananlar 3 hafta önce lenslerini kullanmayı bırakmalıdırlar.
Ameliyat nasıl gerçekleşiyor ve ameliyat sırasında neler yapmam gerekiyor?
Ameliyattan 45 dk. kadar önce size bir sakinleştirici verilecektir. Bu, ameliyat heyecanını giderir ve uyumu arttırır. Lazer odasına girmeden hemen önce gözlerinize uyuşturucu damlalar damlatılır ve bu sayede ağrı ya da acı duymazsınız. Lazer masasına yattıktan sonra, göz kapaklarınız antiseptik solüsyon ile silinir ve plastik bir örtüyle örtülürsünüz. Göz kapaklarınızı ayırmak için özel bir tel takılır ve isteseniz de gözünüzü kapatamazsınız. Daha sonra göreceğiniz mikroskobun parlak ışığı ve ortasında yeşil bir noktasal ışıktır. Doktor ameliyat süresince bu yeşil ışıktan gözünüzü ayırmamanızı isteyecektir. Rahat olmanız ve kendinizi sıkmamanız, ameliyat süresini oldukça kısaltacaktır.
Lazer sırasında gözümü oynatırsam ne olur?
Lazer gözünüze aktif "eye-tracker" sayesinde kilitlendiği için tedavi kesintisiz olarak devam eder.
Ameliyat ne kadar sürer?
Göz başına 4 dakikada tedavi tamamlanmaktadır.
Ameliyattan sonra yapmam ve yapmamam gerekenler nelerdir?
Ameliyat sonrası gözünüze antibiyotikli damlalar atılır ve yolda toz toprak kaçmasını engellemek için pedlerle kapama yapılır. Eve vardığınızda pedleri çıkarabilirsiniz. Bulanık görmeniz tamamen normal bir durumdur. Birkaç saat gözlerinizde yanma, batma, sulanma olabilir. Ağrı nadirdir, ancak olursa basit bir ağrı kesiciyle geçecektir. Gözlerinize ellerinizi sürmemeli, kaşımamalı, ovalamamalısınız. Banyo yapmayın ve yüzünüzü yıkamayın. Televizyon seyretmeyin ve okumayın. Antibiyotikli damlanızı doktorunuzun söylediği şekilde kullanın. Ertesi sabah kısa bir kontrol olmanız gerekecektir ve son derece önemlidir.
- Damlalar 1 hafta süreyle kullanılır ve daha sonra kesilir.
- Gözlerinizi sert bir şekilde ovalamaktan kaçınmalısınız (ilk ay çok önemli).
- 2 hafta süreyle havuz ve denize girmek sakıncalıdır.
- 1 hafta süreyle göz makyajı yapmak sakıncalıdır
- Tedavinin ertesi günü yapılan kontrolün ardından banyo ve duş yapabilirsiniz, ancak ilk günlerde gözünüze sabun ve şampuan kaçırmaktan kaçının.
Gözlerim hemen sıfırlanacak mı?
Operasyonun ertesi günü, çoğu hasta tatmin edici görme keskinliğine kavuşur. Numaraların tam oturması, birkaç haftayı bulabilir. Miyop hastalar, ertesi gün hafif hipermetrop olacaklardır. Bu durum geçici olup ilk günlerde okurken zorlanmaya sebep olabilir.
Hipermetrop hastalar ise, ertesi gün miyop olurlar. Bu durum da geçicidir. İlk haftalarda, uzakta bulanıklık olabilir. 1 ay sonra yapılacak kontrolünüzde artık numaraların kararlı hale geçmesi beklenir.
Kontrollerim ne zaman yapılacak?
İlk günkü kontrolden sonra; 1'inci, 6'ncı ve 12'nci aylarda kontrole gelmeniz istenecektir. Daha sonra yılda bir kontrol yeterlidir.
Hastanenizde kullanılan lazer cihazının özellikleri nelerdir?
Kullandığımız Wave Light - Allegretto Excimer Laser Cihazı (Almanya) 4. jenerasyon olup, üstün özelliklere sahiptir.
0.95 mm. çapında uçan nokta (flying spot) lazer demeti ile düzeltmeyi gerçekleştirmektedir.
Hızı diğer lazerlere göre oldukça yüksek olup (400Hz.), hızlı tedavi yeteneği sayesinde daha düzgün tedavi yüzeyi sağlamaktadır. Ayrıca 250 Hz.lik hızda özel taramalı takip sistemine (eye - tracker) sahiptir. Tedavi sırasında hasta gözünü oynatsa da tedavi kesintisiz devam eder.
Ayrıca gözün merkez ekseni etrafında dönmesi (siklotosiyon) ve kappa açısı (göz bebeği merkezi ile görme ekseni arasındaki açı) ayarlayabilme özelliği de yine tedavinin doğru alana yapılmasını sağlamaktadır.
Ertesi gün işe gidebilir miyim?
Bazı hastalarımız ertesi gün işe gitmelerine rağmen, uzmanlar 2 ya da 3 gün istirahat tavsiye etmektedirler.
Bu ameliyatı kaç kişi yaptırdı?
Dr. Sinan Göker'in yönetimindeki uzman ekibimiz, 50 bin göz ameliyatı gerçekleştirmiştir. Dünyadan örnekler vermek gerekirse, 1999 yılında Amerika'da 960 bin lazer görüş düzeltme ameliyatı yapılmış olup, 2000'de bu rakam 1.5 milyon göze ulaşmıştır.